De goudprijs en de spotprijs

De actuele waarde die gehanteerd wordt voor bijvoorbeeld baren en gouden munten wordt de spotprijs genoemd. Bovenop deze spotprijs wordt in de regel een opslag gerekend, welke meestal een percentage van de transactiewaarde is. In de consumentenmarkt speelt bij het bepalen van de goudprijs (bijv. bij een juwelier of wisselkantoor) meer mee: manuren voor productie, tussenpersonen, etc.

Goudprijs per gram of (troy) ounce

De goudprijs wordt op de internationale markt meestal uitgedrukt in ounce of troy ounce. In Nederland wordt vooral de goudprijs per gram berekend. Omdat goud veelal internationaal verhandeld wordt, kiest Valutawijzer.nl wij voor de internationale standaarden en dus niet de goudprijs per gram.

Hoe de goudkoers tot stand komt

De wereldwijde goudkoers komt – net als veel andere koersen – tot stand door marktwerking: de vraag en het aanbod in de markt. Uiteraard hebben de internationale beurzen, waar grootschalig verhandeld wordt, een grote invloed, maar feitelijk kun je ook zeggen dat wanneer je als consument onderhandelt over de prijs van een gouden ring je ook deelneemt aan deze markt en dus de prijs beïnvloedt.

Goud kopen of verkopen

Er zijn vele partijen die de in- en verkoop van goud verzorgen. Omdat een investering in goud een relatief kostbare aangelegenheid is, verdient het de aanbeveling alleen te handelen met gerenommeerde bedrijven, die een betrouwbare reputatie hebben op het gebied van goudtransacties.

Het juiste moment voor de transactie bepalen

Verder is het altijd goed om de actuele internationale goudprijs te volgen en het juiste transactiemoment te plannen. Door dit slim te plannen kun je veel winnen – of verliezen. Net als bij alle beleggingswaar geldt dat er altijd risico’s zijn (bijvoorbeeld plotseling kelderende goudkoers). Wees hiervan bewust wanneer je handelt in goud!

Verschil in gradaties goud